Cynamonki z jaglanym kremem a’la nutella

  01.02.2014

A na rozpoczęcie weekendu proponujemy pyszne cynamonki z jaglanym kremem a'la nutella, które mieli okazje przygotować uczestnicy warsztatów kulinarcnych prowadzonych przez Marka Zarembe, z bloga kulinarnego - gotujzdrowo. Zapraszamy!

Cynamonki z jaglanym kremem a’la nutella

Cynamonki

Składniki na 2 duże blaszki ok. 28x24cm

  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 6 łyżek orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1 jajko do smarowania
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

  • 6 szklanek mąki pszennej typu 650 lub 750
  • 5 dag kostki drożdży surowych lub 14g suchych instant
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka od szczęśliwej kury
  • 6 łyżek drobnego cukru brązowego nierafinowanego
  • szczypta soli

Krem jaglany

  • 80g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego dowolnego
  • 50g oliwy z oliwek
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • 10 daktyli bez pestek

Instrukcja

  1. W miseczce przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka. Odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiła się jego objętość. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wlej resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i odstaw do wyrośnięcia na min. 45 minut.
  2. Przygotuj krem czekoladowo jaglany. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni przełóż na kuchenną ściereczkę. Zwiń jeden koniec i pocieraj aż pozbędziesz się brązowej skórki. Rozpuść połamaną czekoladę w miseczce na tzw. „kąpieli wodnej” Daktyle zagotuj w mleku i po chwili dodaj ugotowaną kasze jaglaną. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładki krem. Dolej mleka w przypadku, kiedy krem będzie zbyt gęsty.
  3. Posyp kuchenny blat lub stolnice mąką. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z niego kulę. Każdą część należy rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Posmaruj przestudzonym kremem i posyp cynamonem. Dodaj żurawinę lub rodzynki i pokruszone orzechy włoskie. Zwijaj w roladę rozpoczynając od góry. Pokrój zwinięte ciasto w roladę w plastry, ułóż na blaszce zachowując odstępy ok. 2-3 cm i pozostaw do urośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Przed pieczeniem możesz jeszcze posypać ciastka płatkami migdałów.
  4. Pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C, w zależności od piekarnika.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga gotujzdrowo!

Autor: gotujzdrowo!

Dodaj komentarz

 (z http://)