Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym, imbirem i bazylią

  24.08.2015

Masz chrapkę na orientalne danie? Oto propozycja dla Ciebie! Idealne na obiad czy większą kolację w gronie bliskich i znajomych. Ze względu na swoją ostrość polecane dla dorosłych i tych większch dzieci. Całość autorka bloga kulinarnego Blondynkagotuje przygotowała w garnku i woku Ballarini z linii Granitium. Zapraszamy!

Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym, imbirem i bazylią

Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym, imbirem i bazylią

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • ryż
  • 4-6 łyżek oleju z awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju)
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 cm świeżego kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 garść świeżych liści bazylii

Instrukcja

    Na rozgrzany wok wlałam 4 łyżki oleju, wyłożyłam 4 łyżeczki czerwonej pasty curry i smażyłam przez chwilkę.
  1. Do tego dołożyłam mięso pokrojone w kostkę i na dużym ogniu obsmażyłam z każdej strony, mieszając w taki sposób, aby pasta curry pokryła kawałki kurczaka.
  2. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę.
  3. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut.
  4. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam do czasu, a którym kawałki kurczaka będą miękkie.
  5. Na sam koniec wsypałam grubo posiekaną bazylię. Do miseczek nałożyłam ugotowany wcześniej ryż i przygotowane curry z kurczaka.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje inspirowanego wpisem z Moja pasja smaku

Autor: Magdalena Kochańczyk

Dodaj komentarz

 (z http://)