Curry z kalafiora, ziemniaków i nerkowców

  12.06.2017

Indyjskie jedzenie kojarzy się nam z szeroką gamą aromatów, smaków i zapachów. Często też boimy się spróbować nowego dania w restauracji, nie mówiąc już o próbach przygotowania takiego dania w zaciszu domowym. Jednak nie jest to wcale trudne, a wręcz może przerodzić się w zabawę przy doborze kolorów, przypraw i dodatków. Dziś prezentujemy Wam curry z kalafiora, ziemniaków i nerkowców. Spróbuj i przekonaj się, że to jednogarnkowe danie jest obłędne!

Curry z kalafiora, ziemniaków i nerkowców

Składniki

  • ok 1/2 kg ziemniaków,
  • 1 nieduży kalafior lub 2 szklanki mrożonego,
  • ok 1/2 szklanki nerkowców,
  • 1 cebula,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka (lub więcej jak lubisz) zielonego curry,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 limonka,
  • opcjonalnie 2-3 liście curry,
  • opcjonalnie 2 liście limonki kafir,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól do smaku. ew. pieprz,
  • świeże liście kolendry lub pietruszki.

Instrukcja

Najpierw obierz cebulę i ziemniaki (przyda Ci się dobra obieraczka do warzyw np. Twin Pure Steel, kalafiora umyj, podziel na różyczki (ale nie drobne), pokrój też grubsze łodygi na mniejsze kawałki możesz użyć mojego ulubionego noża SANTOKU TWIN POLLUX. (gdyby były twarde obierz je). Ziemniaki pokrój w duże kawałki. Do garnka wlej olej, wsyp gorczycę, chwilę praż, dodaj cebulę, podsmaż. Wrzuć do niej ziemniaki, kalafiora i nerkowce, dodaj wody, tak by warzywa były prawie zakryte, dodaj mleko kokosowe, liście limonki i curry oraz pastę curry. Gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, oczywiście co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą ew pieprzem, startą skórką z limonki oraz sokiem z limonki. Jedz samo lub z ryżem czy chlebkami naan, najlepiej podawaj posypane zielenizną.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)