Curry z ciecierzycą, szpinakiem i ziemniakami

  21.11.2016

  Curry ma kilka znaczeń: oznacza sposób przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Zazwyczaj to warzywa i inne składniki w sosie. Kojarzy się również z mieszanką przypraw tzw masali, używanych do różnych dań w kuchni indyjskiej. Curry to również roślina której liście (suszone wyglądają podobnie do liści laurowych, tylko są cieńsze i bardziej delikatne - oczywiście inaczej pachną) są w mieszankach przypraw curry. Dzisiaj przedstawiamy Wam jednogarnkowy przepis na pyszne curry z ciecierzycy, szpinaku i ziemniaków. Zparaszamy!

Curry z ciecierzycą, szpinakiem i ziemniakami

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (może być gotowana),
  • 3 średnie ziemniaki (najszybciej pozostałe z wcześniejszego obiadu),
  • szpinak świeży lub mrożony w liściach (ja lubię dużo),
  • 1/2 lub 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tandoori masala,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • sól, ew. pieprz.

Instrukcja

Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, obieramy je, myjemy i kroimy w grubą kostkę, gotujemy do miękkości (nie mogą się rozlatywać), odlewamy wodę, dodajemy ciecierzycę, szpinak i mleko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masalę i curry, gotujemy aż szpinak będzie miękki, próbujemy, przyprawiamy do smaku solą i jeśli potrzeba jeszcze curry. Zjadamy na ciepło.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)