Curry z bobem

  14.10.2016

 Bób jeszcze pozostaje na półkach osiedlowych warzywniaków. Jeżeli jednak nie masz pomysłu co z nim zrobić oprócz ugotowania go i posypania solą morską spróbuj koniecznie nieco egzotycznego smaku curry z bobem według przepisu autroki bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad. Zapraszamy!

Curry z bobem

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanego bobu,
  • 3 młode cebulki najlepiej ze szczypiorkiem,
  • 3-4 młode marchewki (miałam swoje - fioletową i pomarańczową),
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryki (ilość zależna od tego jaką ostrość lubimy),
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • mleko kokosowe (ok 3/4 szklanki lub mniej w zależności jakie rzadkie chcecie mieć curry),
  • ew. sól, pieprz,
  • kilka kropel oleju,
  • ugotowany ryż.

Instrukcja

Ugotowany bób trzeba niestety obrać ze skóry. Cebulki pokroić w piórka, szczypior w duże kawałki, młode marchewki w skośne plastry o grubości ok 0,5 cm, czosnek w plastry, ostrą paprykę, jak Wam wygodnie :) Na patelnie z nieprzywierającą powłoką nalewamy kilka kropel oleju, wrzucamy marchew i cebulę, chwilę razem smażymy, dodajemy czosnek, szczypiorek, bób, paprykę. Pastę curry mieszamy w mleku kokosowym i wlewamy na patelnię. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, by odparowała część mleka kokosowego, gdy potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem. Można posypać curry posiekaną miętą, kiełkami, lub inną zielenizną.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)