Croissanty

  30.01.2018

Dzisiaj Dzień Croissanta! Mam dla Was przepis na domowe ciasto francuskie. Jest czasochłonne, to trzeba przyznać, ale warto je przygotować! Jak wiecie lubię wersje "mini" (na blogu są minimakowce, minieklerki, miniptysie...). Dziś do grona dołączają minicroissanty. Możecie upiec je w tradycyjnym rozmiarze. Wtedy zdecydowanie lepiej widać warstwy ciasta. Podałam je z konfiturą jagodową. Będą też jednak pyszne na wytrawnie. Polecam!

Croissanty

Croissanty

Składniki

Baza

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła
  • 120 ml wody,
  • 1/5 łyżeczka soli,
  • 1 żółtko

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Będzie przypominało ciasto na pierogi.
  3. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2h.

Następnie przygotować

    • 230 g roztopionego masła
    • mąkę do podsypywania
    • 1 rozmącone jajko
  1. Masło przelać do naczynia wyłożonego folią spożywczą o wymiarach ok. 20x20cm.
  2. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 24x44cm.
  4. Na połowie ciasta wyłożyć maślany prostokąt.
  5. Przykryć go drugą częścią ciasta, zlepić boki.
  6. Rozwałkować na grubość ok 0.5cm.
  7. Złożyć 1/3 ciasta z jednej strony (ku środkowi), a na to kolejną 1/3 z drugiej strony.
  8. Podsypać mąką i ponownie rozwałkować.
  9. Ponownie złożyć.
  10. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1.5-2h.
  11. Następnie powtórzyć czynność (od rozwałkowania na 0.5cm do schłodzenia na 1.5-2h) jeszcze 7 razy.
  12. Po ostatnim złożeniu ciasto jest gotowe do użycia.
  13. Można je mrozić (surowe).
  14. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6mm, kroimy ostrym nożem na trójkąty i zwijamy w rogaliki.
  15. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  16. Gotowe croissanty umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatkowe informacje

  • Pieczenie:
    • Temperatura: 200 ºC
    • Czas: ok. 20-21 minut (do zezłocenia)
  • Croissanty studzimy na kratce
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)