Ciasto z jabłkami, calvadosem i orzechami włoskimi

  11.12.2013

Zaczynamy poważne odliczanie czekoladek w naszych kalendarzach adwentowych, święta coraz bliżej więc warto zbierać inspiracje na danie, które będą gościły na naszych stołach w te święta. Oto idealne ciasto z jabłkami, calvadosem i orzechami włoskimi, wypróbuj!

Ciasto z jabłkami, calvadosem i orzechami włoskimi

Ciasto z jabłkami, calvadosem i orzechami włoskimi

Składniki

Nadzienie

  • 700 g jabłek  (do ciast najlepsze są odmiany: złota i szara reneta oraz antonówka)
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny

Ciasto

  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 75 g cukru
  • 40 g masła
  • 70 ml calvadosu
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich

Instrukcja

  1. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, podsmażyć, obracając kilkakrotnie. Skropić sokiem z cytryny.
  2. Utrzeć masło na krem stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, sól i jajka, a na końcu proszek do pieczenia.
  3. Natłuścić prostokątną formę do pieczenia ( długości 30 cm ) i oprószyć mąką. W formie umieścić ok. 1/3 ciasta. Rozłożyć na nim połowę jabłek, przykryć je kolejną 1/3 ciasta, następnie rozłożyć pozostałe jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec wszystko ok. 20 minut.
  4. Na patelni skarmelizować cukier, dodać masło, calvados i orzechy. Kruszonkę przełożyć równo na podpieczone ciasto. Piec dalej jeszcze przez ok. 40 minut.

Dodatkowe informacje

  • ciasto można piec też w tortownicy (o średnicy 26 cm ) z tylko jedną warstwą jabłek, wymaga ono jednak wtedy podwójnej ilości kruszonki.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)