Ciasto pomarańczowe z mascarpone

  13.12.2013

Kolejna odsłona świątecznych słodkości. Zainspiruj się pysznym ciastem pomarańczowym z mascarpone. Zapraszamy!

Ciasto pomarańczowe z mascarpone

Ciasto pomarańczowe z mascarpone

Składniki

Ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pomarańcze

Warstwa mascarpone

  • 500 g serka mascarpone
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaka
  • 3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
  • 100 ml soku pomarańczowego

Instrukcja

  1. Utrzeć masło na krem dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, jajka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
  2. Obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, rozdzielić na cząstki, a te jeszcze na pół i dodać do ciasta. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy 26 cm) i wyrównać.
  3. Mascarpone z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, likierem i sokiem pomarańczowym krótko ubijać (mikserem), rozłożyć równomiernie na cieście i piec do zezłocenia.

Dodatkowe informacje

  • ciasto smakuje szczególnie dobrze dzień po upieczeniu.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)