Ciasto dyniowo marchewkowe z migdałami i granatem

  02.12.2013

Pyszne, jesienne ciasto dyniowo marchewkowe z dodatkiem migdałów i granatu, bardzo ciekawe połączenie, zapraszamy!

Ciasto dyniowo marchewkowe z migdałami i granatem

Ciasto dyniowo marchewkowe z migdałami i granatem

Składniki

  • 1,5 szklanki utartej dyni
  • ½ szklanki utartej marchewki
  • 150ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki miodu płynnego lub syropu klonowego
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • ¼ owocu granatu
  • ¼ szklanki pociętych migdałów
  • ¼ szklanki pociętych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 4 daktyle bez pestek
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki utartego kardamonu (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 10 ziarenek kolendry (utarte w moździerzu skórka utarta z jednej cytryny
  • 250 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka od szczęśliwej kury

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stopni i przygotuj formę do pieczenia. Nasmaruj formę masłem za pomocą ręcznika papierowego i posyp delikatnie bułką tartą lub wyłóż pergaminem.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy korzenne.  Delikatnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce utrzyj dokładnie mikserem jajka z cukrem. Dodawaj mąkę i wlewaj powoli oliwę stale miksując na gładką masę. Dodaj pokrojonego w paski banana i zmiksuj.
  4. Następnie dodaj dynię, marchewkę oraz rodzynki, orzechy, pocięte w cienkie paski daktyle i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką, aby uzyskać jednolitą masę.
  5. Wlej ciasto do formy i równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 35 minut na termoobiegu w temp. 180 stopni. Sprawdź wykałaczką w trakcie pieczenia, aby ciasto dobrze się upiekło i nie przypaliło.
  6. W trakcie pieczenia ciasta utrzyj na puder nasiona kolendry. Wymieszaj z serkiem ricotta, dodając miód i utartą skórkę z cytryny. Dodaj aromatyzowany serek do ostudzonego ciasta, delikatnie rozprowadzając i udekoruj pociętymi migdałami oraz owocem granatu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)