Ciasto czekoladowo-orzechowe

  12.12.2013

Co raz bliżej święta i co raz więcej świątecznych przepisów na naszym blogu. Dzisiaj zapraszamy do wypróbowania ciasta czekoladowo-orzechowego!

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Składniki

  • 100 g obranych i grubo posiekanych migdałów
  • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 50 g orzechów makadamia, grubo posiekanych
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki stołowe konfitury pomarańczowej

Instrukcja

  1. Połamaną na małe kawałki czekoladę wraz z masłem roztopić w niewielkim garnuszku, przestudzić. Ubić jajka.
  2. Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodać masę czekoladową i ubite jajka, ubić krótko mikserem na gładką masę. Wmieszać ok. 2/3 orzechów. Przelać ciasto do tortownicy (średnica 26 cm), wyrównać. Posypać pozostałymi orzechami. Piec przez ok.25 minut.
  3. Wymieszać konfiturę, posmarować nią ciasto i piec dalej jeszcze ok. 25 minut. Po upieczeniu ciasto powinno być w środku nadal lekko kremowe.

Dodatkowe informacje

  • ciasto smakuje szczególnie dobrze dzień po upieczeniu.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)