Ciastka z kaszy jaglanej

  12.11.2016

 Słodycze...kto się nie rozmarzy nad kostką pysznej czekolady, kawałkiem ciasta czy jednym (no przecież jednym jedynym) ciasteczkiem? Każdy z nas lubi sobie zgrzeszyć takim małym smakołykiem od czasu do czasu. A co powiecie na zdrowy zamiennik? Zdrową wersję pysnzych piegusków? I do tego przygotowanych z królowej kasz - kaszy jaglanej. Chyba nie trzeba nikomu więcej zachęty, zapraszamy!

Ciastka z kaszy jaglanej

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 15 migdałów,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyzki mąki z ryżu brązowego (może też być zwykła ryżowa).

Instrukcja

Kaszę jaglaną najlepiej gdy jest jeszcze gorąca mielimy blenderem ręcznym, ale nie musimy uzyskać gładkości kremu, po prostu ma być bardziej zwarta i kleista. Migdały i rodzynki siekamy dosyć drobno nożem, dodajemy je do kaszy razem z olejem i mąką. Wszystko dokładnie mieszamy. Ręką nabieramy niedużą ilość, toczymy z niej kulkę i spłaszczamy. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem lub matą silikonową. Pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, przez 15-20 minut z termoobiegiem (trzeba sprawdzić czy się trzymają), przekładamy po tym czasie na drugą stronę i znów pieczemy ok 20 minut. Tak by z obu stron były sztywne i raczej chrupiące.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)