Ciasteczka z melasą

  17.12.2017

Korzenne, mięciutkie ciasteczka z chrupiącą cukrową skorupką. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. To był nasz tegoroczny poczęstunek dla Mikołaja na 6.12. :) Do ich przygotowania użyłam melasy. Nadaje ona charakteru i specyficznego, delikatnie lukrecjowego posmaku. Koniecznie wypróbujcie!

Ciasteczka z melasą

Ciasteczka z melasą

Składniki

  • 150 g roztopionego masła,
  • 100 g cukru + dodatkowo do obtaczania ciastek,
  • 50 g melasy,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 1 jajko,
  • 230 g mąki

Instrukcja

  1. Mąkę przesiać.
  2. Dodać pozostałe składniki i szpatułką/mikserem połączyć składniki na gładkie ciasto.
  3. Schłodzić ok. 20-30 min.
  4. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze i układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Ciastka rozleją się, wyrosną, mogą popękać.
  6. Pieczenie
    Temperatura: 180ºC
    Czas: ok. 10 min.
  7. Studzić na kratce.

Dodatkowe informacje

  • Przechowywać w puszce. Są pyszne nawet po 2-3 tygodniach.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)