Ciasteczka z masłem orzechowym

  13.09.2017

Chrupiące, delikatne, kruche, szybkie...jak dodam, że smakują masłem orzechowym uwierzycie, że naprawdę istnieją? Też było mi ciężko uwierzyć ale istnieją naprawdę. Chyba nie trzeba dalej przekonywać i mówić, że idealnie nadają się do kawy czy na przekąskę ale wspomnę, gdyby ktoś z niedowiarków nadal miał wątpliwości czy warto. Smacznego :)

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki

  • masło orzechowe – 120 g
  • masło min.82% – 100 g
  • cukier trzcinowy – 150 g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • jajko- 1 szt
  • mąka pszenna – 170 g
  • platki migdałów – 1 garść
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

Instrukcja

  1. Masło, masło orzechowe i cukier miksujemy ok. 5 minut.
  2. Dodajemy jajko oraz wanilię.
  3. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą -miksujemy.
  4. Wrzucamy płatki migdałowe, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożą papierem do pieczenia tworząc niewielkie, lekko spłaszczone kulki.
  5. Pieczemy ok 15 minut w 175 C.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

Autor: Sylwia Ładyga

Dodaj komentarz

 (z http://)