Ciasteczka waniliowe

  20.04.2019

Pyszne, waniliowe ciasteczka, które z pewnością zachwycą wszystkich gości przy Wielkanocnym stole!

Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka waniliowe

Składniki

  • 140 g mąki pszennej T450
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 całe jajko
  • do dekoracji: rozpuszczona różowa czekolada z liofilizowanymi malinami, minipianki Marshmallow przecięte na pół

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 30 min.
  3. Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0.5-0.7 mm i wykrawać herbatniki biszkoptowe.
  4. Wycięte ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Ponownie schłodzić ciastka - ok. 30 min..
  6. W tym czasie rozpocząć nagrzewanie piekarnika.

Pieczenie

  • Temperatura: 180°C.
  • Czas: ok. 12-14 min. (do zezłocenia)

Dodatkowe informacje

  • Ciasteczka waniliowe po upieczeniu należy studzić na kratce.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)