Chrupiące grzanki z ricottą i karmelizowanymi śliwkami

  26.09.2016

  Pyszne, chrupiące pieczywo w słodkiej odsłonie, czyli chrupiące tosty z włoską ricottą i karmelizowanymi śliwkami. Jesienna wersja Twojego ulubionego pieczywa idealnie nada się do ciepłej herbaty czy kawy (jeżeli jeszcze nie próbowałeś koniecznie spróbuj dyniowej latte, której przepis znajdziej na naszym blogu). Zapraszamy!

Składniki

  • ulubione pieczywo ( u mnie maślane bułki )
  • soczyste śliwki
  • brązowy cukier
  • ricotta
  • cukier puder
  • masło

Instrukcja

  • Na duże patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła dodajemy cukier i okrojone na pół śliwki – przesmażamy mieszając, tak by karmel obtoczył owoce.
  • Na osobnej patelni rumienimy na złoto bułeczki, które następnie smarujemy ricottą.
  • Układamy karmelizowane śliwki i posypujemy cukrem pudrem.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

    Dodaj komentarz

     (z http://)