Chowder z łososiem

  27.10.2017

"W niedzielę brałam udział w świetnych warsztatach w Akademii K5 w Gdyni, gdzie pod okiem Kamila Sadkowskiego uczyłam się przygotować dania z łososia i m.in. chowder z łososiem. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję tej zupy, oczywiście wykorzystałam wiedzę zdobytą podczas szkolenia.
Podczas gotowania używałam stalowego garnka Zwiling Passion, który jest naprawdę wysokiej jakości, a ku Waszej radości mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest właśnie taki garnek o pojemności 2 litrów :). Najpierw przepis na chowder z łososiem, potem zdjęcia i wreszcie konkurs."

~Dusiowa Kuchnia

Chowder z łososiem

Chowder z łososiem

Składniki

  • puszka kukurydzy
  • 5 małych ziemniaków
  • cebula + olej do smażenia
  • ok. 2 litry wody
  • ok. 200 g świeżego łososia
  • 125 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kurkuma
  • sos tabasco chipotle (wędzony)
  • cytryna (skórka + sok)

Instrukcja

  1. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę do zupy i zalać je w garnku wodą ponad powierzchnię.
  2. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania wlać całą zawartość puszki kukurydzy (płyn + kukurydzę).
  3. Odłożyć połowę ziemniaków z kukurydzy do miseczki, a resztę zmiksować blenderem.
  4. Do gęstej zupy dodać odłożone ziemniaki, a na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną na rozgrzanym oleju - jak się zeszkli dodać do garnka.
  5. Dolać jeszcze przegotowaną wodę (a najlepiej rybnym bulionem -ok. 1 litr) i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
  6. Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i potem wycisnąć z niej sok - skórkę i sok dodać do garnka.
  7. Surowego łososia pokroić na kawałki 2 cm i wrzucić do garnka - czekać aż się zupa zagotuje i wtedy dodać jeszcze wędzonego łososia poszarpanego na mniejsze cząstki.
  8. Gotować około 5 minut, doprawić na koniec do smaku tabasco.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Dusiowa Kuchnia

Dodaj komentarz

 (z http://)