Chłodnik z awokado i ogórka

  08.07.2016

  Jako, że wszyscy Polacy uwielbiają zupy a lato już nam dało się poznać po temperaturach szukamy czegoś dla ochłody co jednocześnie nie będzie na domiar złego 'ciężkie'. Tym właśnie ratuje nas chłodnik! Chłodny, lekki i smaczny. Co więcej, szaleństw jakie można uskuteczniać eksperymentując z jego smakiem czy konsystencją jest od groma! Dziś zapraszamy na zaproponowany przez autorkę bloga kulinarnego 'Jadłonomia' przepyszny chłodnik z awokado i ogórka. Smacznego!

Chłodnik z awokado i ogórka

Składniki

  • 1 awokado, bardzo dojrzałe
  • 1 ogórek, długi szklarniowy lub dwa gruntowe
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki koperku
  • 2 gałązki mięty
  • sól i czarny pieprz
  • 1/2 szklanka mleka roślinnego
  • do podania: kawałki ogórka, sól i czarny pieprz

Instrukcja

  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach.
  • Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
  • Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)