Chana masala z mlekiem kokosowym

  13.04.2015

Po świątecznym obżarstwie polecamy coś z absolutnie innej kategorii, otóż dziś przedstawiamy Wam przepis pochodzący z kuchni indyjskiej. Autorka kulinarnego bloga Wegannerd przedstawia nam chana masala z mlekiem kokosowym, przepyszną postać ciecierzycy w iście aromatycznym sosie na bazie pomidorów. Zapraszamy!

Chana masala z mlekiem kokosowym

Chana masala

Składniki

  • 1 kubek cieciorki
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka całego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kawałek imbiru (taki wielkości paznokcia)
  • 1 papryczka chilli lub 1/2-1 łyżeczki suszonej chili
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta brązowego cukru
  • świeża kolendra lub pietruszka
  • sól
  • olej
  • ewentualnie 3-4 łyżki mleka kokosowego

Instrukcja

  1. Cieciorkę namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z dodatkiem soli do miękkości.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. W moździerzu zgnieć kozieradkę z kminem rzymskim.
  4. Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami oleju.
  5. Dodaj przyprawy na patelnię: masalę, cynamon, kumin, kozieradkę, starty na tarce imbir i czosnek oraz posiekane chili.
  6. Mieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty, aż kuchnia wypełni się zapachem przypraw.
  7. Dodaj posiekaną cebulę i smaż około 5 minut. Trzymaj na małym ogniu.
  8. Dodaj ugotowaną cieciorkę. Mieszaj niech cała pokryje się w przyprawach.
  9. Dodaj pomidory i mieszaj.
  10. Dodaj czarnuszkę.
  11. Mieszaj od czasu do czasu niech sos lekko straci na objętości.
  12. Dopraw szczyptą cukru i solą.
  13. Podawaj z ryżem basmati.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzo z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)