Cebulki w czerwonym winie z polentą

  15.11.2013

Bogate w witaminę C cebulki z dzisiejszego przepisu pozwolą złagodzić dolegliwości związane z przeziębieniem, zmniejszyć ciśnienie krwi,  obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć śluz w kanale nosowym w trakcie kataru, złagodzić objawy zapalenia gardła. Tyle niezbędnych dla naszego zdrowia i samopoczucia aspektów znajdziecie w dzisiejszym daniu. Zapraszamy!

Cebulki w czerwonym winie z polentą

cebulki w winie z polenta

Składniki

  • 500g szalotki lub drobnej cebuli czerwonej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska kory cynamonu
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • czerwony pieprz (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (polenty) szczypta szafranu (opcjonalnie) szczypta soli morskiej do gotowania
  • polenty
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta cukru trzcinowego, kslitolu lub drobno pokrojone daktyle namoczone w gorącej wodzie do gotowani polenty
  • klarowane masło lub oliwa z oliwek

Instrukcja

  1. Obierz cebulki. Jeżeli masz większą cebulę przekrój ją wzdłuż na 4 lub 8 części, ale tak aby nie usunąć końcówki korzenia, która przytrzyma piórka cebuli podczas jej obsmażania.
  2. Gotowanie polenty (kaszy kukurydzianej) - W garnku zagotuj wodę i sok pomarańczowy w rondlu  i dodaj namoczony wcześniej w odrobinie wody szafran. Dodaj cukier trzcinowy, ksylitol lub namoczone daktyle i chwile gotuj. Posmakuj. Po chwili zacznij powoli wsypywać polentę stale mieszając. Zmniejsz ogień i  gotuj chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw garnek i jak trochę polenta ostygnie, wyłóż  na pergamin i rozprowadź, aby powstał placek o grubości ok. 1 cm. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wykrawaj małą szklanką krążki, które należy obsmażyć na klarowanym maśle lub oliwie. Odstaw na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i uzyskać chrupką teksturę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulki. Obsmażaj chwilę. Po 4-5 minutach wlej wino, dodaj liść laurowy, cynamon, ocet balsamiczny. Miód dodaj pod koniec gotowania. Możesz również dodać kilka gałązek świeżego tymianku. Gotuj na wolnym ogniu aż wino się zredukuje do konsystencji lekko gęstego sosu, a cebulki zmiękną.
  4. Serwuj cebulki z polentą lub na grzance z kozim serkiem.Serwuj cebulki z polentą lub na grzance z kozim serkiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:


cebulki w winie z polenta
jak ugotowac kasze kukurydziana
jak ugotowac kasze kukurydziana
cebulki w winie z polenta

Dodaj komentarz

 (z http://)