Burgery z ziaren i orzechów

  25.03.2016

Hamburgery podbijają od dłuższego czasu nasze serca. Szukamy coraz to nowszych pomysłów i inspiracji na to co włożyć do bułki i z czym to połączyć. Powstało już tyle kombinacji smaków, że mało kto nadąża - a to wegetariański środek, a to mięsne dodatki, a to różnorodne warzywa. Dzisiaj prezentujemy Wam przepis na pyszny, wegański środek do humburgera składający się z mieszanki nasion i orzechów. Coś czego jeszcze nie próbowaliście! Możecie bez problemu skomponować z tego oddzielne danie i wykorzystać nie tylko do przyrządzenia humburgery ale użyć jako dodatek. Zapraszamy!

Burgery z ziaren i orzechów

Składniki

  • 2/3 kubka ziaren słonecznika
  • 1/2 kubka orzechów ziemnych solonych
  • 1/2 kubka migdałów
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1/4 kubka jogurtu sojowego (naturalnego)
  • 1/5 kubka keczupu
  • 1 cebula
  • kawałek ostrej papryki
  • ew. 1 łyżeczka sambal oelek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Instrukcja

Jeśli macie blender wysokoobrotowy wrzućcie wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i zmielcie na gładką masę, bez takiego blendera trzeba najpierw zmielić (np w młynku) słonecznik, orzechy i migdały dodać do nich pozostałe składniki (również bez płatków) i zmiksować blenderem. Do masy dodajemy płatki owsiane i dobrze mieszamy, jeśli jest za rzadka dodajemy więcej płatków. Formujemy dość duże i płaskie burgery, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)