Burgery z tofu

  18.11.2016

 Burgery robią furorę od kilku dobrych lat na polskim rynku. Szybko mięsne burgery stały się sławne ale tempo sławy jaką otrzymały te wege jest niewyobrażalna. Kochają je wegetarianie, kochają weganie, kochają mięsożercy. Dlaczego? Bo tyle ile ludzi, tyle przepisów na burgery wege. Z żadnym z mięsnych kotletów nie można tyle eksperymentować. Dlatego te koniecznie spróbuj naszego nowego przepisu na burgery z tofu!

Burgery z tofu

Składniki

  • paczka tofu (może być naturalne lub czosnkowe),
  • otręby owsiane (sypałam na oko, ale w przepisie było 100 g),
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sos sojowy,
  • majeranek,
  • pieprz, sól do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej.

Instrukcja

  • Tofu rozgnieść widelcem, dodać płatki. Zmiksować blenderem całość na gładką masę, dodać mąkę, pieprz, sos sojowy, majeranek, drobno pokrojoną cebulę, wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli masa jest bardzo klejąca można dosypałam otrębów lub płatków owsianych.
  • Z masy lepimy kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i rozpłaszczamy ręką żeby wyszedł płaski burger.
  • Na patelni rozgrzewamy olej (najlepsza byłaby patelnia z nieprzywierającą powłoką Ballarini), smażymy tak by kotlety z obu stron były zrumienione, podajemy do obiadu z surówkami, lub w bułce jak hamburgera.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)