Burgery z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem

  11.08.2016

 Burgery wegetariańskie podbijają nasze serca już od jakiegoś czasu. Tym razem przedstawiamy Wam pomysł autorki bloga kulinarnego Wegannerd na pyszne bezmięsne burgery. Burgery w odsłonie letniej z kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki oraz groszku. Sycące ale nie zapychające, smakują latem ale pasują na każdą pogodę. Czy można trafić lepiej? Otóż nie! Koniecznie spróbuj! Zapraszamy!

Burgery z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka orzechów nerkowców
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (zdecydowanie może być mrożony)
  • 1/2 łyżeczki asafetydy lub jedna mała cebula
  • 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku (nie wymagane)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Instrukcja

  • Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut. W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną.
  • Nerkowce odcedź i przy pomocy blendera zmiksuj ma nie koniecznie idealną masę.
  • Przygotuj miskę. Przenieś kaszę i papkę z orzechów.
  • Rozgrzej patelnie z olejem około 1-2 łyżki.
  • Marchewkę zetrzyj na małych oczkach. Przenieś na patelnie. W tym miejscu dodaj też posiekaną cebulę. Ja zamiast cebuli dodaje asafetydę ma tak samo cebulowy zapach. Teraz dodaj też kurkumę i ewentualnie curry.
  • Dodaj groszek.
  • Smaż na małym ogniu około 10-15 minut ciągle mieszając. Niech marchewka trochę zredukuje soki, a groszek (szczególnie mrożony) nabierze temperatury i lekko zmięknie.
  • Przenieś warzywa z patelni do miski.
  • Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Jeśli masa wydaję się być sucha dodaj 2 łyżki oleju.
  • Formuj kotleciki wybranej wielkości. Smaż na złoto z obu stron na patelni
  • z dodatkiem oleju. Burgery możesz tez piec wo 175-180 stopniach przez około 20-30 minut. W połowie czasu przewróć je na drugą stroną. Chodzi o to by lekko się zarumieniły i były chrupiące zewnątrz.
  • Jeśli nie masz pieczywa przełóż burgera między dwie połówki pomidora !
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)