Burgery botwinkowe

  30.06.2014

Ostatnimi czasy burgery podbijają serca Polaków. Powstaje coraz więcej nowych miejsc, gdzie można zjeść porządnego burgera. Warto jednak spróbować zrobić własne burgery. Wtedy dodajemy tylko takie dodatki, które lubimy ale i możemy spokojnie próbować najróżniejszych wariacji burgerowych. Właśnie dlatego dzisiaj proponujemy pyszne kotlety do burgerów z botwinki. Niesamowicie proste, pieczone w piekarniku i do tego wszystkiego bezglutenowe. Połączenie idealne, zapraszamy!

Burgery botwinkowe

Burgery botwinkowe

Składniki na około 12 kotletów

  • 2 pęczki botwiny z buraczkami
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 1/2 szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
  • 1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy, gryczanej lub dowolnej innej
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
  • pół pęczka koperku, drobno posiekanego
  • pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu.
  2. W tym czasie botwinkę oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 - 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć.
  3. Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Burgery piec 20 minut, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 - 10 minut. Podawać w bułkach z warzywami lub do niedzielnego obiadu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadlonomia

Autor: Jadlonomia

Dodaj komentarz

 (z http://)