Burger z młodego chlebowca

  27.04.2016

  Są takie przepisy, które siedzą w głowie długo. Takimi przepisami są wszystkie z wykorzystaniem owocu chlebowca tzw. jackfruit. Chlebowiec to orientalny owoc rosnący w tropikalnych lasach Azji. Jego naturalny smak i ciekawa, mięsna struktura sprawdza się w daniach głównie na słono. To hit jeśli chodzi o kuchnie bezmięsną. Warto taki ciekawy produkt wprowadzić do swojej diety w ramach urozmaicenia i zabawy. To danie to must have dla zagorzałych mięsożerców, którzy nadal myślą, że prawdziwy burger jest tylko z wieprza. Zapraszamy!

Burger z młodego chlebowca

Składniki

    • 1 puszka młodego owocu chlebowca
    • 2-3 łyżek siriracha
    • 2+1 łyżek przecieru pomidorowego lub ketczupu
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    • 2 łyżki oleju

dodatki:

  • buła
  • czerwona cebula
  • czerwona/biała kapusta
  • sojonez
  • ketczup
  • zioła
  • sałata
  • pomidor
  • pikle
  • ser wegański

Instrukcja

  • Chlebowiec odcedź z wody. Następnie pokrój drobno.
  • Przygotuj patelnię i rozgrzej ją z odrobiną oleju.
  • Przenieś chlebowiec.
  • Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj tak by wszytko pokryło się w marynacie.
  • Smaż około 20 minut tak by wszystko dobrze się przyrumieniło, a nawet miejscami spaliło. Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę przecieru by całość nie była za sucha.
  • Przygotuj bułę i ulubione dodatki. Nałóż sporą łyżkę chlebowca.
  • Nie pytaj jak jeść. Po prostu wsuwaj i nie myśl o bożym świecie.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)