Burger wieprzowy z serem pleśniowym

  14.10.2014

Pyszne, iście amerykańskie danie zaprezentowane przez autorkę bloga kulinarnego Cook&Look na patelni indukcyjnej Ballarini. Gorąco zapraszamy do wypróbowania zarówno przepisu, jak i patelni, ani jedno ani drugie nie zawiedzie! Zapraszamy!

Burger wieprzowy z serem pleśniowym

Burgery wieprzowe

Składniki

Kotlet do burgera

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe składniki

  • 6 bułek do burgerów, kupnych lub domowych
  • 6 liści sałaty
  • 6 plasterków sera pleśniowego
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 czerwona cebula
  • majonez

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. W misce umieszczamy mięso wieprzowe, dodajemy cebulę i wbijamy jajko. Mieszamy.
  3. Następnie doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręką mięso.
  4. Nabieramy porcję mięsa, formujemy kulki i układamy na papierze.
  5. Ułożone kulki mięsa naciskamy i formujemy kotlety. Kotlety powinny być płaskie i odrobinę większe od bułek. W trakcie smażenia zmniejszą swoją objętość.
  6. Ser pleśniowy układamy na gorące kotlety, aby lekko się rozpuścił. Można również usmażone kotlety razem z serem pleśniowym włożyć na chwilę do piekarnika.
  7. Na połówkę bułki kładziemy liść sałaty, następnie kotleta z serem pleśniowym, plaster pomidora, majonez oraz krążek cebuli.
  8. Burgera przykrywamy górną połówką bułki.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cook&Look.

Autor: Cook&Look

Dodaj komentarz

 (z http://)