Bułki pszenne

  01.12.2013

Kto z nas nie lubi chrupiącego, aromatycznego pieczywa? Chyba większości z nas leci ślinka, gdy tylko czujemy zapach świeżych bułek. Dlatego też, dzisiaj proponujemy prosty przepis na domowe bułki, zapraszamy!

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek stołowych oleju
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniego mleka

Instrukcja

  1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wlać je do mąki, dodać cukier, sól, olej, zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać je przez kolejne 3-4 minuty.
  2. Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce lub do urządzenia o temperaturze 30°C. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ponownie zagnieść ciasto, uformować 8 do 10 bułek, ułożyć je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze, naciąć przez środek, odstawić ponownie na 30 minut do wyrośnięcia i piec.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)