Bułki mleczne

  06.03.2018

Delikatne, puszyste i lekkie bułki śniadaniowe. Do podania z dżemem, miodem, ale również na wytrawnie. Chrupiąca skorupka ryżowa dodaje im charakteru. Polecam!

Bułki mleczne

Bułki mleczne

Składniki (na około 10 sztuk)

Rozczyn

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

Ciasto właściwe:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

Smarowidło na skorupkę

  • 5 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 40 ml wody

Przygotowanie rozczynu

  1. Wszystkie produkty wymieszać i odstawić do rozpoczęcia wyrastania.
  2. Gdy rozczyn "ruszy" dodać do niego produkty na ciasto właściwe

Przygotowanie ciasta

  1. Całość wyrabiać ok. 15-17 min. aż ciasto zrobi się elastyczne i będzie odchodzić od ręki/haka.
  2. Pozostawić do wyrośnięcia/podwojenia objętości.
  3. Ciasto wyłożyć na blat i uformować wałek.
  4. Podzielić na 10 części.
  5. Z każdej formować kulkę i umieszczać w natłuszczonym naczyniu.

Przygotowanie smarowidła

  1. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 min. do napęcznienia.
  2. Smarować bułki.

Dodatkowe informacje

  • Pieczenie:
    1. Temperatura: 175ºC
    2. Czas: 1h 10min
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)