Bułki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem

  24.10.2016

Bułki drożdżowe z wytrawym nadzieniem z kapusty i pieczarek to nasza propozycja na lunch, podwieczorek bądź wyjątkowy dodatek do kolacji. Jeżeli tak jak my uwielbiasz łatwe ale i smaczne rozwiązania - jest to przepis dla Ciebie. Koniecznie zafunduj sobie lub swoim bliskim te pyszne bułeczki - dzieciaki zwariują na punkcie nich jak tylko znajdą je w swoich lunchboxa'ch!

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 g drożdży suszonych,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki letniej wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta kurkumy.
  • nadzienie:
  • 6 średnich pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • spora garść kiszonej kapusty,
  • sól, pieprz, kminek.

Instrukcja

  • Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem lub ręcznie sprężyste elastyczne ciasto, polać je odrobiną oleju, odstawić ciasto do wyrośnięcia (w przykrytej misce, można ją włożyć do zlewu z gorącą wodą). Ja byłam zbyt niecierpliwa i nie czekałam tym razem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Drobno kroimy cebulę, pieczarki, szatkujemy kapustę kiszoną. Na patelnię wlewamy trochę oleju, przesmażamy cebulę dodajemy pieczarki, gdy zmiękną kiszoną kapustę, smażymy razem do czasu gdy kapusta zmięknie, przyprawiamy farsz do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski, na blacie lub stolnicy rozwałkowujemy na ok 0,5 cm placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół (obok siebie), na każdym układamy dużą łyżkę farszu, ciasto przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy je dookoła farszu i szklanką wykrawamy bułki. Możemy też zrobić większe kółko, nałożyć na niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część i tak spadnie ).
  • Piec je przez ok 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej pozostawić je od ostygnięcia i dopiero jeść.

    Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)