Bułeczki bananowe z orzechami macadamia

  20.11.2013

Kolejny przepis na uniwersalne, pyszne bułeczki. Zapraszamy do wypróbowania bułeczek bananowych z orzechami macadamia!

Bułeczki bananowe z orzechami macadamia

Bułeczki bananowe z orzechami macadamia

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1/2 kostki drożdży (21g)
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 ml letniego mleka
  • 1 limonka
  • 2-3 banany
  • sól
  • masło do wysmarowania formy
  • 200 g prażonych i solonych orzechów macadamia

Instrukcja

  1. Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w mleku dodając 60 ml syropu klonowego. Wlać do wgłębienia, zebrać z brzegu trochę mąki i wymieszać, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wycisnąć sok z limonki. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie zmiksować je razem z sokiem. Odważyć z puree bananowego 300 g. Jeśli będzie go mniej, uzupełnić do pożądanej wagi wodą. Włożyć masę bananową do miski z mąką i zaczynem drożdżowym i zagnieść błyszczące, elastyczne ciasto. Ponownie przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Tortownicę natłuścić i odstawić w chłodne miejsce.
  3. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Następnie formować z niego kulki wielkości piłki do golfa. Ustawiać je blisko siebie w przygotowanej tortownicy. Przykryć i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Posmarować ciasto resztą syropu klonowego i posypać posiekanymi drobno orzechami.
  5. Włożyć blachę z bułkami na 2 poziom od dołu do piekarnika nagrzanego do 180°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary). Piec przez 25 do 30 minut. Gotowe bułki wyjąć z piekarnika. Podawać, gdy ostygną.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Pokaż wszystkie komentarze 

Emilka

14.03.2016 00:18:48

Bardzo fajny przepis z wykorzystaniem orzechów macadamia, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

 (z http://)