Budyń jaglano owsiany z czekoladą i mandarynkami

  31.01.2014

Budyń jaglano owsiany z czekoladą i mandarynkami

Budyń jaglano-owsiany

Składniki

  • 8-10 łyżek stołowych ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 100ml mleka kokosowego
  • 100ml wody
  • 8-10 daktyli bez pestek
  • 60g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • 2 mandarynki
  • łyżeczka uprażonego sezam

Instrukcja

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie lub uprażyć i przelać wrzątkiem.
  2. Czekoladę połam na kawałki, wstaw do miseczki z dodatkiem oliwy z oliwek i umieść na garnku z gotującą się wodą aby się rozpuściła. Odstaw.
  3. W rondlu zagotuj wodę wraz z mlekiem kokosowym i następnie dodaj płatki owsiane, daktyle bez pestek oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj 2-3 minuty i wlej rozpuszczoną czekoladę, dodaj kurkumę oraz szczyptę kardamonu. Zmiksuj dokładnie na gładki krem aby uzyskać konsystencję budyniu.
  4. Serwuj budyń z mandarynką i uprażonymi ziarenkami sezamu oraz świeżą miętą.

Autor: Marek Zaremba

Dodaj komentarz

 (z http://)