Budyń czekoladowy ze śliwkami

  11.10.2015

Kasza jaglana pojawiała się tyle razy na naszym blogu, że chyba już nikomu nie musimy powtarzać jej właściwości, wpływu na nasz organizm i co ważne - uniwersalnego smaku, który łatwo można modyfikować. Dziś przychodzimy do Was z budyniem właśnie z kaszy jaglanej bez dodatku czekolady i mleka krowiego! Wbrew pozorom, to kwestia kilkunastu minut. Zapraszamy!

Budyń 'czekoladowy' ze śliwkami

Budyń 'czekoladowy' ze śliwkami

Składniki

  • 50g kaszy jaglanej
  • półtora szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżki karobu-mączki chleba świętojańskiego
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 świeże śliwki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 orzech brazylijski (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. kaszę dokładnie płuczemy
  2. mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej kokosowy, daktyle, 1 śliwkę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut
  3. po upływie czasu dodajemy karob i szybko mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gęstego i aksamitnego budyniu. Jeśli budyń okaże się zbyt gęsty- dolewamy jeszcze trochę mleka
  4. budyń przelewamy do miseczki, dekorujemy śliwką i ulubionymi orzechami

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Aktywne żywienie

Autor: Aktywne żywienie

Dodaj komentarz

 (z http://)