Brownie z 3 składników

  21.02.2017

Pyszne, szybkie, 3 składnikowe? Tak, to nowe brownie, które idealnie sprawdzi się, gdy goście Cię zaskoczą niezapowiedzianą wizytą bądź pragniesz szybkiego, czekoladowego deseru. Bez zbędnego owijania w bawełnę, spróbuj sam i przekonaj siebie i bliskich do pysznego, wegetariańskiego brownie!

Brownie z 3 składników

Brownie z 3 składników

Składniki

  • 3 duże dojrzałe banany,
  • 1/2 szklanki czystego masła orzechowego (np. z ziemnych, z nerkowców, z migdałów),
  • 1/4 szklanki kakao,
  • dowolne orzechy do dekoracji.

Instrukcja

W blenderze kielichowym lub malakserze mielimy składniki na jednolitą gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Masę wylewamy do silikonowej keksówki lub inną wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto powinno być cienkie więc nie używajcie bardzo małej formy (moja miała 20 cm). Masę wylewamy do formy i pieczemy ok 40 minut lub dłużej, do momentu aż na wierzchu będzie widać, że jest upieczone - im rzadsza masa tym dłużej będzie się piekło! Na wierzchu można ułożyć przed pieczeniem orzechy, migdały, posypać chili itp. Możliwości jest nieskończenie wiele :) Jeśli chodzi o rodzaj masła orzechowego robiłam z nerkowców (z gotowego), masa była dosyć płynna - nie należy się tego bać. Ciasto w smaku miało dość wyraźny smak nerkowców. Na drugi dzień zrobiłam z orzechów ziemnych, ale żeby sobie ułatwić wsypałam do blendera wysokoobrotowego orzechy (ponad 1/2 szklanki), banany, kakao i dałam odrobinę oleju. Masa wyszła bardziej gęsta niż z nerkowców dlatego ciasto było trochę bardziej twarde i krócej się piekło. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)