Brokuły z sosem curry i owocem granatu

  28.05.2014

Dzisiaj pyszna i zdrowa sałatka z brokułem w roli głównej. Delikatnie przenikające się smaki w niezwykle przyjemnej kolorystycznej kompozycji. Subtelną orientalną nutę wprowadził jogurtowy sos curry z odrobiną słodyczy, której dodała niewielka ilość lipowego miodu. Lekki cytrusowy akcent wydobyłem z utartej skórki cytryny. Nieco kwaskowate owoce granatu bardzo bogate w antyoksydanty i pełne błonnika słodkawe rodzynki, doskonale łączą się z charakterystycznym smakiem brokuła. Dressing o posmaku curry świetnie połączył wszystkie smaki. Zapraszamy na tą ucztę smaków!  

Brokuły z sosem curry i owocem granatu

Brokuły z sosem curry i owocem granatu

Składniki na 2 osoby

  • 1 brokuł
  • 10 migdałów
  • 10 pistacji
  • 1/4 owocu granatu
  • 2 łyżki rodzynek mix
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Do dressingu

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego lub syropu klonowego
  • skórka utarta z 1/2 cytryny
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj jogurtowy dressing. Do miseczki dodaj jogurt, przyprawę curry, płynny miód, utartą skórkę z cytryny i szczyptę soli morskiej. Jeżeli będzie dla Ciebie zbyt słodki, dodaj soku z cytryny i posmakuj.
  2. Rodzynki przelej wrzątkiem a migdały i pistacje potnij na drobne kawałki. Wyłuskaj delikatnie owoce granatu.
  3. Brokuły umyj i podziel na małe koszyczki. Gotuj na parze przez ok. 10 minut. Do wody dodaj ząbek czosnku i plasterek cytryny. Pamiętaj, że jak przegotujesz brokuły, to stracą swój piękny żywy kolor i chrupkość. Najlepiej posmakuj i sprawdź w trakcie gotowania czy są już odpowiednio ugotowane.
  4. Do miseczki dodaj ugotowane brokuły i chwilę poczekaj aż przestygną. Dodaj resztę składników i jogurtowy dressing. Delikatnie wymieszaj przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.gotujzdrowo.com

Autor: gotujzdrowo

Dodaj komentarz

 (z http://)