Borówki w patelniach Ballarini

  09.03.2015

Włoskiw przystawki, czyli funghi porcini z czosnkiem i natką pietruszki oraz jaja sadzonego na grzybach, to propozycje autorki bloga kulinarnego ‚Ekuchareczka’. Pyszna propozycja na solidne śniadanie bądź pożywną kolację dla dwojga. Wszystko to przygotowane na naszych uroczych i niezawodnych patelniach Ballarini, zapraszamy!

Borówki w patelniach Ballarini

Borówki

Składniki

  • trzy/cztery niewielkie borowiki (poza sezonem z powodzeniem mogą być mrożone);
  • dwa kapelusze Portobello;
  • dwa kapelusze Portobello;
  • dwa ząbki czosnku;
  • pół natki pietruszki;
  • dwa jaja zerówki;
  • dwie łyżki masła;
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Instrukcja

  1. Czosnek obieramy i siekamy.
  2. Borowiki oczyszczamy, portobello i pieczarki obieramy.
  3. Grzyby kroimy w grube plastry.
  4. Siekamy natkę pietruszki.
  5. Na rozgrzanym maśle na dwóch mini patelniach przesmażamy czosnek, dodajemy grzyby, solimy, pieprzymy.
  6. Trzymamy na ogniu maks 10 minut, po czym do jednego z naczyń dodajemy natkę pietruszki, a na drugą patelnię ostrożnie wbijamy jaja.
  7. Kiedy się zetną białka, oba dania są gotowe.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ekuchareczka

Autor: Ekuchareczka

Dodaj komentarz

 (z http://)