Bób smażony w soli

  12.07.2016

 Wszyscy wiemy, że najlepsze warzywa i owoce są wtedy, gdy trwa na nie sezon. Wtedy to właśnie mają one najwyższą wartość odżywczą i najlepiej smakują. Teraz trwa sezon na jedno z nasion strączkowych - bób. Niektórzy go uwielbiają inni nienawidzą, ale co jest pewne, każdy musi kiedyś spróbować go chociaż raz. Dzisiaj przedstawiamy prosty sposób na szybkie danie z bobu - podsmażany w soli smakuje pysznie. Zapraszamy!

Bób smażony w soli

Składniki

  • bób,
  • sól (używam kłodawskiej nieoczyszczonej).

Instrukcja

Na dobrą patelnię z grubym dnem (polecam Ballarini) wysypujemy ok 1 cm soli, wrzucamy umyty bób i smażymy co jakiś czas mieszając. Przygotowanie tego bobu trwa dosłownie kilka minut, więc najlepiej jeśli jest świeży, po ok 5 minutach wyjmujemy jednego, opłukujemy z soli i próbujemy, jeśli będzie miękki opłukujemy go na sicie, żeby pozbyć się soli. Skórki są zbyt twarde żeby je jeść, ale za to miąższ jest pyszny

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)