Blondynkowe trio

  12.05.2015

Każdy z nas lubi czasami zjeść pyszny deser, niektórzy nie mogą się bez niego obejść, dlaczego więc nie jemy ich często? Odpowiedź jest prosta a zarazem bolesna - desery z reguły to bomby kaloryczne, przez które nie tylko gromadzimy nadmierne kilogramy ale również odczuwamy zdrowotne skutki tych słodkich pyszności. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy pomysł na niskokaloryczny deser autorki bloga kulinarnego Blondynkagotuje. Oto przed Wami połączenie kawy, advocatu i panna cotty - brzmi równie pysznie jak smakuje, zapraszamy!

Blondynkowe trio

Blondynkowe trio

Składniki

  • Maliny w syropie

Warstwa kawowa

  • 3 łyżeczki kawy mielonej
  • 250 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody.

Warstwa Advocatova

  • 130 ml likieru Advocat
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Warstwa "oszukana Panna Cotta"

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Instrukcja

Przygotowanie warstwy kawowej

  1. Kawę zaparzyłam w tygielku.
  2. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody, pozostawiłam do napęcznienia, po kilku minutach podgrzałam miseczkę z żelatyną, rozpuściłam i wlałam do kawy, wymieszałam razem i pozostawiłam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
  3. Oczywiście pamiętamy aby nie przegotować żelatyny, gdyż wtedy straci swoje właściwości.
  4. Przestygniętą kawę z żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości.
  5. Wstawiłam do lodówki do stężenia.
  6. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową.

Przygotowanie warstwy advocatovej

  1. Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami likieru i odstawiłam do napęcznienia.
  2. Następnie podgrzałam miseczkę z żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam do miseczki pozostałą część likieru.
  3. Wymieszałam i wylałam na warstwę kawową po 2 łyżeczki mojej żelki advocatowej, ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia.

Przygotowanie "oszukanej Panna Cotty"

  1. Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami mleka i odstawiłam do napęcznienia.
  2. W tym czasie zagotowałam kremówkę z pozostałym mlekiem, po zagotowaniu, zestawiłam z ognia.
  3. Mleko z żelatyną podgrzałam w mikrofalówce, rozpuściłam i wlałam do ciepłego mleka ze śmietanką.
  4. Rondelek wstawiłam do miski z lodowatą wodą i tak studziłam, co jakiś czas mieszając.
  5. Kiedy moja oszukana Panna Cotta była już zimna porozlewałam ją do foremek na warstwę advocatową.
  6. Foremki wypełniłam już po same brzegi.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)