Biały osad na żeliwie – co dalej?

  27.04.2017

Wbrew pozorom zawody kucharza i chemika mają ze sobą wiele wspólnego. I jeden, i drugi przeprowadza w swoim „laboratorium” rozliczne eksperymenty, których skutkiem są mniej lub bardziej skomplikowane reakcje chemiczne. Jedne preparaty reagują z innymi, wywołując określony efekt. Tak, tak, właśnie tak można opisać gotowanie. Jedzenie reaguje z jedzeniem, jedzenie reaguje z naczyniami. Do wyboru, do koloru.

Biały osad na żeliwie – co dalej?

Czasami efekt takich reakcji jest dosyć niespodziewany. Wiedzą o tym szczególne fani naczyń żeliwnych, korzystający np. z produktów marki Staub. Mianowicie – gotujemy, korzystamy, wydaje nam się, że wszystko robimy dobrze i nagle... biały osad. Dlaczego? Co zrobić?

Spokojnie, nic się nie stało. To zupełnie normalne, dlatego nie należy na siłę szorować żeliwa, bo białemu osadowi nie zaradzimy, a ponadto uszkodzimy samo naczynie. Także zapalczywe mycie nie da nam specjalnych efektów. Nie znaczy to jednak, że nic nie da się zrobić, bo oczywiście da się. Wystarczy użyć zwyczajnego oleju, takiego, jaki każdy posiada w domu. Po przetarciu za jego pomocą ścianek naczynia odkładamy je na bok na jakiś czas. Osad powinien zniknąć. Pomocna może być również woda z dodatkiem kwasku cytrynowego.

A skąd ten osad się bierze? Jak zostało ujęte we wstępie, podczas gotowania zachodzą liczne efekty chemiczne. Osad jest jednym z ich efektów i powstaje w momencie, gdy z przyrządzanych przez na przetworów wytrąca się sód czy też potas. I, co najważniejsze, ma on wyłącznie znaczenie estetyczne i w żadnym, najmniejszym nawet stopniu nie jest szkodliwy dla zdrowia.

Także gdy już wygrzejemy nasze żeliwo (a w przypadku nowych naczyń jest to konieczne) i po jakimś czasie pokryje się ono białymi naleciałościami, nie panikujmy. Jest to zupełnie naturalne i spokojnie temu zaradzimy, nie uszkadzając przy okazji naszych naczyń. A przecież te najbardziej jakościowe są także drogie i szkoda by było narazić je na uszczerbek, prawda?

Save

Dodaj komentarz

 (z http://)