Bezglutenowe ciasto kukurydziane z jeżynami

  08.08.2014

Bezglutenowe słodkości stają się wybawieniem dla wielu spośród nas, których dotyka celiakia ale i dla tych z nadwrażliwością czy alergią na gluten. To jednak nie znaczy, że Ci z nas, którzy nie doświadczyli rygorystycznej bezglutenowej diety nie mogą wypróbować czegoś nowego w kuchni i wypróbować przepisy bezglutenowe. Dla obu tych grup dzisiaj proponujemy ciasto bezglutenowe, a dokładniej kukurydziane z jeżynami, zapraszamy!

Bezglutenowe ciasto kukurydziane z jeżynami

Bezglutenowe ciasto kukurydziane z jeżynami

Składniki

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki z płatków kokosowych
  • 50g łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300ml mleka sojowego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 300g jeżyn
  • ewentualnie cukier puder

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, ryżową i kokosową. Dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
  2. Odmierz do kubka mleko sojowe i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zacznij mieszać. Dodaj wodę różaną i olej. Mieszaj. Konsystencja powinna być dość mokra.
  4. Na koniec dodaj cukier. Wymieszaj dobrze ciasto.
  5. Przygotuj blachę do pieczenia i nagrzej piekarnik do 170 stopni. U mnie mała tortownica o średnicy 21cm.
  6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przelej masę do foremki. Posyp po wierzchu jeżynami. Zostaw garść na później.
  8. Piecz aż brzegi ciasta się zarumienią, czyli około 20 minut.
  9. Po wyciągnięciu ostudź ciasto i przestrój świeżymi owocami.
  10. Jeśli lubisz słodycz posyp ciasto cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu.

Dodatkowe informacje

  1. Przepis pochodzi z bloga kulinarnego wegannerd

Autor: wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)