Bezglutenowe brownie

  02.06.2016

 Kochasz czekolade ale nie możesz jeść wszystkich słodkości ze względu na nietolerancje glutenu lub celiakie? Znalezienie słodkości dla wielbiciela glutenu będącego na diecie bezglutenowej może być rzeczywiście wyzwaniem. Po co jednak szukać w sklepach i jeść pełne chemii zamienniki słodyczy, skoro możesz samodzielnie przygotować pyszności we własnej kuchni. Oto przed Tobą iście czekoladowe cudo - bezglutenowe brownie!

Bezglutenowe brownie

Składniki

  • 1 filiżanka (cup – 200 ml) mąki z brązowego ryżu (zmielony brązowy ryż przesiany, przez sitko),
  • 1/2 filiżanki cukru,
  • 1/3 filiżanki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 małe banany lub 1 duży,
  • 1/4 filiżanki oleju,
  • 1 filiżanka wody,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub trochę cukru waniliowego).
  • na polewę:
  • 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy,
  • 3 łyżki kakao.

Instrukcja

Wsypujemy do miski suche składniki, mieszamy łyżką. Do blendera wrzucamy banany, dodajemy pozostałe mokre składniki i mielimy na gładko. Możemy teraz albo wszystkie suche składniki wsypać do blendera i razem nim wymieszać, albo wlać mokre do miski z suchymi składnikami i zrobić to łyżką, jak Wam wygodnie. Ciasto jest lejące, nie przejmujcie się tym. Ja swoją formę wylałam olejem i wysypałam mąką kukurydzianą (z braku kaszy kukurydzianej), wlałam ciasto i piekłam przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.. Polewę robimy dopiero jak ciasto ostygnie i nakładamy na zimne ciasto (próba nałożenia na ciepłe skończyła się tym, że ciasto zaczęło się do łyżki przyklejać). Wystarczy w misce połączyć składniki polewy, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie bo kakao nie chce się połączyć z syropem, ale po chwili, robi się lśniąca wspaniała polewa Delikatnie rozsmarowujemy ją na zimnym cieście, możemy też ułożyć plastry pomarańcza lub mandarynki i zostawić na chwilę, żeby masa zastygła.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)