Batony owsiane

  11.01.2018

Proste w przygotowaniu, niezwykle pożywne i zdrowe batoniki owsiane, które zaspokoją Wasze potrzeby sięgnięcia po słodką przekąskę!

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Składniki

  • 3 kubki płatków owsianych
  • 1/2 kubka poppingu z amarantusa
  • 2 garście posiekanych migdałów
  • 1/4 kubka sezamu
  • 1/3 kubka słonecznika
  • 1/2 kubka rodzynek
  • 1/2 kubka żurawiny suszonej
  • ew. 3 łyżki maku
  • słoik (ok 300 ml) musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju (u mnie orzechowy)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża łyżka melasy
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. Mieszamy ze sobą suche składniki dodajemy mokre i łączymy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę na batoniki i dobrze ją dociskamy.
  2. Można od razu delikatnie łopatką pokroić ją na kawałki, trzeba jednak jeszcze raz masę dobrze docisnąć, szczególnie na brzegach batoników (tak żeby się nie połamały).
  3. Pieczemy je ok 20 minut do czasu aż batoniki się lekko zrumienią, ale nie spalą. Po upieczeniu jeszcze raz trzeba pokroić batoniki i zostawić je na kratce do ostygnięcia.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)