Batoniki z komosy ryżowej z płatkami owsianymi i rodzynkami

  05.10.2015

Lubisz słodkie przekąski? Dbasz o swoje zdrowie i wygląd? Uprawiasz sport i potrzebujesz szybkiego 'doładowania' zdrowymi węglowodanami? Oto przepis idealny dla Ciebie! Komosa ryżowa ostatnio zyskała wielkie uznania w wielu kręgach, ale zdecydowania tych doceniających właściwości zdrowego odżywiania. Batoniki, w których skład wchodzi komosa ryżowa to idealny sposób, by w zdrowy sposób przekąsić coś między posiłkami, szczególnie polecamy osobom lubiącym słodycze!

Batoniki z komosy ryżowej z płatkami owsianymi i rodzynkami

Batoniki z komosy ryżowej z płatkami owsianymi i rodzynkami

Składniki

  • Ponad pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • ponad pół szklanki rodzynek
  • 1 kopiasta łyżka wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki rozpszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki melasy
  • 1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
  • pół wydrążonej laski wanili
  • 2 łyżki siemienia lnianego + kilka łyżej ciepłej wody

Instrukcja

  1. komosę ryżową i płatki owsiane prażymy na patelni
  2. olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy melasę, ksylitol i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy
  3. rodzynki spażamy wrzątkiem
  4. siemie lniane zalewamy ciepłą wodą i szybko mieszamy
  5. wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy
  6. naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy masę. Całość wygładzamy
  7. rozgrzewamy piekarnik do 180C
  8. pieczemy około 20-30minut
  9. kroimy ostudzone

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Aktywne żywienie

Autor: Aktywne żywienie

Dodaj komentarz

 (z http://)