Bakłażan w sosie słodko-ostrym

  07.09.2015

Przed Wami nowe pyszności z bloga kulinarnego 'odczarujgary' - oto orientalny bakłażan w sosie słodko-ostrym. Znakomicie nadaje się jako dodatek do dania głównego, bądź oddzielny, mniejszy posiłek. Całość przygotowana przy pomocy sprzętu Ballarini, zapraszamy!

Bakłażan w sosie słodko-ostrym

Bakłażan w sosie słodko-ostrym

Składniki

  • 4 bakłażany
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielka papryczka chilli
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • garść dymki
  • ziarna sezamu
  • dodatkowo do podania zimny, gęsty jogurt naturalny

Instrukcja

  1. Bakłażana myjemy, odcinamy końce i kroimy go wzdłuż, a następnie w dowolne kawałki.
  2. Bakłażana przekładamy na sitko i solimy. Po ok. 20-30 minutach, kiedy na bakłażanie pojawią się kropelki płynu, wycieramy go. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
  3. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy olej sezamowy. Dokładamy posiekany czosnek i chilli, a kiedy wszystko zacznie pachnieć, wrzucamy bakłażana.
  4. Podsmażamy go 10 - 15 minut na zloty kolor. W międzyczasie (w połowie smażenia) dodajemy ocet ryżowy oraz miód.
  5. Całość mieszamy tak, aby wszystkie smaki przegryzły się, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  6. Na koniec dodajemy do bakłażana ziarna sezamu, a przed podaniem dymkę.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczarujgary

Autor: Joanna Matyjek

Dodaj komentarz

 (z http://)