Babeczki czekoladowe z ciastkami oreo

  24.05.2017

Oj jak dawno nie było u nas pysznych słodkości. W związku z tym niezwykle jest nam miło przekazać Wam przepis na pyszne babeczki czekoladowe z oreo! Czy naprawdę jest ktoś kto nie kocha ciasteczek oreo? Mamy nadzieję, że nie! Nie ma co przedłużać, przecież tutaj czeka gorący przepis łączący smakiem masło orzechowe, czekoladę i oreo! Życzymy smacznego, pewni przekonania, że pyszne będzie!

Babeczki czekoladowe z ciastkami oreo

Składniki

    Składniki (na 12 średnich babeczek):
  • 20 ciastek oreo,
  • 2 łyżki masła orzechowego - ja użyłam czekoladowego, ale może być dowolne,
  • ciasto na babeczki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru lub jeśli lubisz bardzo słodkie możesz dać 3/4,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka sojowego lub wody,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 6 łyżek oleju.

Instrukcja

  1. Najpierw przygotuj ciasto na babeczki czekoladowe. Wymieszaj w misce suche składniki, dodaj mokre i dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaj odrobinę mleka lub wody tak by było bardziej płynne.
  2. Najlepiej jeśli babeczki upieczesz w foremce do muffinek, którą powinnaś wyłożyć 2-3 papierowymi papilotkami (w każde miejsce na babeczkę).
  3. Rozpakuj delikatnie ciastka tak by się nie połamały. Weź 1 ciastko i posmaruj jego jedną stronę odrobiną masła orzechowego, przykryj drugim ciastkiem i również posmaruj odrobiną masła. Do papilotki włóż ciastka z masłem orzechowym, zrób tak ze wszystkimi pozostałymi wkładając po 2 ciastka do jednej papilotki. Możesz użyć dowolnego masła orzechowego, ja użyłam akurat czekoladowego z orzechów ziemnych, ale z każdym będą dobre.
  4. Na ciastka wylej surowe ciasto, tak by był przykryte. Możesz popukać delikatnie blachą w stół żeby ciasto się rozłożyło dookoła i delikatnie nią poruszać. Piecz je przez ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, możesz z wierzchu ozdobić je owocami, polewą czekoladową czy kokosową bitą śmietaną. Są pyszne! W sam raz słodkie, krem z ciastka się rozpuszcza a samo ciastko nabiera przyjemnej konsystencji, masło orzechowe jest wyczuwalne w smaku, po prostu poezja smaku :) Jeśli jesteś fanem oreo i czekolady, będziesz w niebie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)