Baba Ghanoush z cukinii

  11.09.2017

Baba Ghanoush to tradycyjna pasta z Bliskiego Wschodu. Przyrządzana jest na kilka różnych sposobów ale typowo bazą jest bakłażan. Autorka bloga kulinarnego Wegannerd do jej przygotowania użyła cukinii i efekt jest onieśmielający! Koniecznie sprawdźcie i dajcie znać jak Wam smakuje!

Baba Ghanoush z cukinii

Baba Ghanoush z cukinii

Składniki

  • 2-4 cukinie
  • 2-4 łyżek ulubionej tahinii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytyny
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • Do posypania:
  • zathar lub tymianek
  • sezam
  • można dodać również szczyptę wędzonej papryki

Instrukcja

  1. Cukinię umyj i piecz w całości w 180-200 stopniach przez około 30 minut. Następnie wyciągnij cukinie i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Obierz cukinię ze skórki. Przy pomocy łyżki przenieś miąższ do blendera. Jeśli cukinia jest bardzo soczysta, przenieś miąższ na sitko i pozostaw na 10 minut przed włożeniem do kielicha blendera. Tak pozbędziesz się nadmiaru płynów. Oczywiście z powodzeniem użyj blendera ręcznego.
  3. Dodaj tahini (na początek 2 łyżki), ząbek czosnku, sok z cytryny i szczyptę soli.
  4. Zmiksuj na krem. Spróbuj i dopraw solą. Jeśli masz ochotę dodaj więcej tahini. Tutaj możesz dodać odrobinę wędzonej papryki.
  5. Przenieś do miski. Posyp zatharem i polej oliwą z oliwek. Ozdób orzechami i świeżymi listkami ziół.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)