Azjatycki krem marchewkowy

  26.01.2017

'Pyszna zupa z azjatyckimi akcentami, aromatyczna, kremowa i oczywiście prosta do zrobienia, taki właśnie jest ten krem marchewkowy. Pracę w kuchni z pewnością ułatwią nam ostre noże Zwilling Twin Pollux oraz garnek Ballarini.'

Tak zachęca nas do wypróbowania pysznej azjatyckiej zupy według swojego przepisu autorka bloga kulinarnego 'Zakręcony wege obiad'. Jeżeli jeszcze nie masz w swojej kuchnii sprzętu Zwillling i Ballarini, koniecznie zapoznaj się z asortymentem w naszym sklepie internetowym!

Azjatycki krem marchewkowy

Azjatycki krem marchewkowy

Składniki

  • ok 1 kg marchewki (może być więcej),
  • 1 - 2 marchewki,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 2-3 liście limonki kafir,
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy,
  • kilka grubszych łodyg szczypiorku,
  • 1 gałązka trawy cytrynowej świeżej lub 2-3 kawałki ze słoika,
  • 1 łyżka curry zielonego ostrego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól,
  • imbir w proszku, chili do smaku.

Instrukcja

  1. Marchewkę obieramy i kroimy ostrym nożem (polecam serię Twin Pollux) na mniejsze kawałki, zalewamy wodą do wysokości marchewki.
  2. Gotujemy do miękkości i mielimy na gładki krem, jeśli jest bardzo gęsty dodajemy więcej wody. Pozostałe marchewki trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
  3. Do kremu dodajemy startą marchew, mleko kokosowe (całą puszkę), liście limonki, trawę cytrynową, sok z miąższ pomarańczy, szczyptę imbiru, curry, olej kokosowy, grubo pokrojony szczypior, szczyptę chili, sól i gotujemy przez ok 15 minut.
  4. Po tym czasie sprawdzamy smak i ew. dosmaczamy. Zupę podajemy gorącą, wyjmując z niej wcześniej liście limonki i trawę cytrynową.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)