Amaretti

  10.04.2014

Amaretti to typowo włoskie chrupiące makaroniki idealne jako dodatek do kawy czy jako mała przekąska. Przez swoje włoskie pochodzenie szczególnie polecamy je jako firma wierna swojej włoskiej tradycji. Zapraszamy!

Amaretti

Amaretti

Składniki

  • 250 migdałów bez skórki, drobno zmielonych
  • 200 g cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
  • 4 białka

Instrukcja

  1. Zmielone migdały wymieszać z ok. 3/4 ilości cukru i aromatem migdałowym.
  2. Białko ubić na sztywno dodając stopniowo resztę cukru.
  3. Delikatnie mieszając dodać do piany 1/3 masy migdałowej, następnie stopniowo kolejne 2 części.
  4. Włożć masę do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec na jasnozłoty kolor.

Wskazówki

  • Migdały w skórce nie nadadzą amarettini ładnego jasnego koloru. Dlatego warto zadać sobie trud ich obrania. Aby to zrobić, należy zalać migdały wrzątkiem i po chwili odlać wodę. Usunięcie skórki będzie wtedy dość łatwe.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)