• Rozwój polskiej gastronomii sprawił, że na naszym krajowym rynku jak grzyby po deszczach zaczęli wyrastać regionalni dystrybutorzy wielu znanych marek, znacznie zwiększając zakres możliwości przeciętnego kucharza.Jedną z ciekawszych propozycji są naczynia żeliwne, jednak w ich wypadku szczególnie warto zwracać uwagę na to, co właściwie kupujemy.

    Trudna sztuka wyboru – garnki żeliwne
  • Jeden cały srebrny. Drugi w kwiatki. Trzeci w dziwne szlaczki, których uczą się pierwszoklasiści. Dwa czerwone z białymi rączkami, 3 granatowe o dziwnych kształtach. Klasyczna mamusino-babcina kuchnia. Wszystkie garnki z innej parafii i… no cóż, większość z nich niezdatna już do użytku.

    Żeliwny zachwyt

    Żeliwny zachwyt
    Opublikowano: 16.03.2017 12:49:54 | Kategorie: Kompendium wiedzy, Kompendium Wiedzy Staub

    Czytaj dalej
  • Jednym z mniej docenianych dzieci tego mezaliansu technologi z gotowaniem są noże do szpikowania mięsa. Nazwa brzmi groźnie? Być może, ale nie ma się czego obawiać.

    Precyzja i pewność cięcia – noże do szpikowania mięs
  • Ostatnio zapraszaliśmy Was do wzięcia udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przesłanie najszybszego deseru jaki możecie przygotować. Konkurs organizuje autorka bloga kulinarnego 'Szalona marchewka' we współpracy z Ballarini. Sama 'Szalona marchewka' też daje przykład takiego deseru - crumble z jabłkami! Spróbuj, przetestuj!

    Najszybszy deser - crumble z jabłkami

    Najszybszy deser - crumble z jabłkami
    Opublikowano: 14.03.2017 11:02:36 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Zapraszamy Was do wzięcia udziału w kolejnym konkursie. Tym razem konkurs prowadzony jest przy współpracy z autorką loga kulinarnego 'Szalona marchewka'. Poniżej przedstawiamy Wam kilka punktów regulaminu, więcej znajdziecie bezpośrednio na blogu Szalona marchewka! Trzymamy kciuki za Was!

    Kolejny konkurs - koniecznie weź udział!

    Kolejny konkurs - koniecznie weź udział!
    Opublikowano: 13.03.2017 10:55:44 | Kategorie: Konkursy

    Czytaj dalej
  • Spożycie warzyw wśród naszej populacji nadal jest bardzo małe. Wszyscy wiemy, że są one zdrowe, wszyscy wiemy, że powinniśmy je jeść ale mało kto rzeczywiście praktykuje odpowiednie spożycie warzyw w ciągu dnia. Dla wielu tych, którzy myślą, że warzywa są nudne, proponujemy spróbować warzyw pieczonych. Zapraszamy na dzisiejszy przepis!

    Pieczone buraki z kaszą gryczaną, pomarańczami i cynamonowym dressingiem
  • Od dawna propagujemy wszelakie pomysły na eksperymenty w kuchni. Nie ograniczajcie się ani co do produktów spożywczych, które używacie w kuchni ani do technik obróbki kulinarnej potraw. Dzisiaj proponujemy Wam wykorzystanie wszechobecnej marchewki do przygotowania pysznej, proste pasty na pieczywo czy dodatek do naleśników. Spróbuj koniecznie!

    Pasta z pieczonej marchewki

    Pasta z pieczonej marchewki
    Opublikowano: 06.03.2017 12:53:22 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Każdy z nas ma inne sposoby na rozładowanie się po ciężkim dniu lub relaks. Jedni znajdują przyjemność w pieczeniu wyśmienitych ciast, odmierzaniu idealnych proporcji, drudzy wolą bardziej fizyczną stronę gotowania. Dziś powiemy kilka słów o tasakach oraz specjalistycznych orientalnych nożach do szatkowania i rozdrabniania warzyw.

    Orientalne noże – tasaki, Kamagata, Chai Dao
  • Pyszne, szybkie ale przede wszystkim zdrowe alternatywy słodyczy. Idealne źródło substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych - kolorowe trufle powstałe na podstawie daktyli i orzechów nerkowca. Dodatkiem może być wszystko na co masz tylko ochotę - wiórki kokosowe, zliofilizowane owoce, orzechy, kakao...tu możesz improwizować.

    Kolorowe trufle z daktyli

    Kolorowe trufle z daktyli
    Opublikowano: 02.03.2017 12:44:39 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Ostatnio zachęcaliśmy Was do spróbowania nowego przepisu na kremowy omlet z riccottą i szczypiorkiem. Przepis powstał z wykorzystaniem patelni Ballarini Bologna Granitium i pod owym wpisem znalazła się krótka recenzja tego produktu. Poniżej publikujemy jej treść i zachęcamy Was do wypróbowania sprzętu Ballarini we własnej kuchni!

    Krótka recenzja Ballarini Bologna Granitium
  • Ostatnio na blogu pojawiło się wiele przeróżnych przepisów wegetariańskich. Dzisiaj powracamy do mięsnego przepisy (oczywiście dla tych unikających lub eliminujących mięso czy produkty pochodzenia zwierzęcego przepis łatwo zmodyfikować) pełnego warzyw i pysznych smaków. Oto przed Wami pyszna zapiekanka warzywno-mięsna pod beszamelowym sosem.

    Zapiekanka z beszamelem

    Zapiekanka z beszamelem
    Opublikowano: 28.02.2017 11:26:15 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Zapraszamy Was na kolejna niesamowitą recenzję, tym razem pod lupę poszedł nóż Zwilling Santoku Twin Four Star II. Poniżej publikujemy Wam tylko fragment publikacji, po resztę zapraszmy na bloga kulinarnego 'Kulinarna Maniusia'.

    Recenzja - nóż Santoku Twin Four Star II
1 6 7 8 9 10