• Nie ulega wszelkim wątpliwościom, że jedzenie to czynność niezwykle przyjemna, do której chętnych nigdy nie brakuje. Co więcej, wiele osób czerpie także radość z przygotowywania potraw. Problem pojawia się jednak, gdy przychodzi do mycia naczyń, które w całym procesie gotowania, smażenia oraz spożywania ucierpiały najbardziej.

    Zmywanie smutnym obowiązkiem? Niekoniecznie!
  • Któż nie siedział ze znajomymi, przyglądając się zachodzącemu słońcu i pałaszując jednocześnie pyszne dania z grilla? Oczywiście, kojarzy nam to się to także jednoznacznie z jedzeniem tłustym, tuczącym i zwyczajnie niezdrowym. A przecież wcale tak nie musi być. Dziś przedstawimy Państwu przepis na smakowitego, a jednocześnie dietetycznego burgera.

    Zdrowy i smaczny hamburger z grillową patelnią żeliwną firmy Staub
  • Patelnie, garnki i inne tego typu naczynia odgrywają niemałe znaczenie w skomplikowanym procesie gotowania. Należy jednak pamiętać, że wydobywanie pełni potencjału utkwionego w jedzeniu nie zależy tylko o od tego, czy skorzystamy z naczyń żeliwnych, czy też wykonanych ze stali szlachetnej, a może jeszcze z czegoś innego.

    Noże do ziół – po co kupować gotowe zioła skoro można przygotować je samemu?
  • 'Czasami do azjatyckich dań i nie tylko warto zrobić lekką sałatkę z cytrusowym aromatem. Taka sałatka ogórkowa z limonkowym sosem będzie idealna np do sajgonek. Jest prosta do zrobienia i nie potrzeba czekać aż się przegryzie. Do jej przygotowania przyda się ostry nóż np. mój ulubiony nóż szefa kuchni Zwilling Pro.'

    Sałatka ogórkowa z limonkowym sosem

    Sałatka ogórkowa z limonkowym sosem
    Opublikowano: 02.09.2017 13:58:50 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Polenta jest jednym z dań, które w Polsce są często zapomniane i niedoceniane. We Włoszech za to często spotykana jest jako dodatek do wielu dań i gotowana jest na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przedstawiamy Wam wersję wege pochodzącą z bloga kulinarnego Wegannerd.

    Kremowa polenta z kukurydzą, smażonym tofu i pomidorkami
  • 'Warto teraz jak najwięcej jeść warzyw na które jest sezon - nie dość, że są tanie to jeszcze najzdrowsze, w miarę szybko sprzedawane po zerwaniu (szczególnie te prosto od rolników). Tahiny oczywiście możesz dodać więcej do smaku, tak jak lubisz. Ja używam świeżo mielonej w domu z odrobina oleju, ale kupna tez będzie dobra. Ta zupa mnie oczarowała!

    Krem kalafiorowy z tahiną

    Krem kalafiorowy z tahiną
    Opublikowano: 26.08.2017 09:18:55 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Naleśniki to coś, co znajdziemy na stole w praktycznie każdym zakątku świata. Prosta w przygotowaniu potrawa pozwala na mnogość dodatków i składników, które zadowolą każde podniebienie. Powidła, sery czy mięso – to tylko kilka przykładów farszów, którymi możemy potraktować nasze ciasto naleśnikowe.

    Krótko o naleśnikach – co i jak?
  • Co zrobić z bobem który nie jest zbyt smaczny lub ugotowałaś go za dużo? Najlepsza będzie wtedy pasta z bobu z masłem orzechowym, jest prosta do zrobienia i pyszna! Zazwyczaj przygotowuję taką gdy trafi mi się "kartoflany" w smaku i mało smaczny bób który nawet do kiszenia się nie nadaje.

    Pasta z bobu z masłem orzechowym

    Pasta z bobu z masłem orzechowym
    Opublikowano: 24.08.2017 09:03:37 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • To, że jedzenie ryb przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia wiedzą wszyscy, gdyż uczymy się tego od najmłodszych lat. Jak jednak dobrze przyrządzić rybę, by smakowała nawet tym najmłodszym? My polecamy w wersji pieczonej pod pierzynką w sosie śmietankowo-koperkowym. Idealnie do pieczenia takiej potrawy przydadzą się naczynia ceramiczne Staub.

    Ryba zapiekana w sosie śmietankowo-koperkowym

    Ryba zapiekana w sosie śmietankowo-koperkowym
    Opublikowano: 22.08.2017 14:35:04 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Lato to czas świeżych i lekkich sałatek które świetnie sprawdzają się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Burak i marchew to sztandarowe warzywa w naszej kuchni ale raczej w zupach. A sałatki z tych warzyw są pyszne i mogą być bardzo ciekawym uzupełnieniem naszej diety.

    Prosta sałatka z buraka i marchewki

    Prosta sałatka z buraka i marchewki
    Opublikowano: 19.08.2017 09:22:00 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Wielokrotnie na naszych łamach poruszaliśmy tematykę naczyń żeliwnych, których okiełznanie wcale nie należy do zadań prostych. Jak się jednak okazuje, nie tylko żeliwo potrafi nastręczyć sporo problemów. Równie kłopotliwym tworzywem może okazać się również stal szlachetna. Warto byłoby zatem zapoznać się z pewnymi radami i ostrzeżeniami.

    Okiełznanie patelni ze stali szlachetnej
  • Nóż damasceński czy też japoński nóż Haiku Kurouchi Tosa? Który wybrać? Który w większym stopniu przypasuje naszym gustom i spełni pokładane w nim oczekiwania? Odpowiedź nie jest taka prosta. Nie ma się jednak co martwić – w poniższym tekście postaramy się pokrótce wyjaśnić co je łączy, a co dzieli.

    Noże japońskie kontra noże damasceńskie
1 5 6 7 8 9