• Wbrew pozorom zawody kucharza i chemika mają ze sobą wiele wspólnego. I jeden, i drugi przeprowadza w swoim „laboratorium” rozliczne eksperymenty, których skutkiem są mniej lub bardziej skomplikowane reakcje chemiczne. Jedne preparaty reagują z innymi, wywołując określony efekt. Czasami efekt takich reakcji jest niespodziewany. Co wtedy zrobić?

    Biały osad na żeliwie – co dalej?
  • Coraz większą popularnością cieszą się napoje mlekopodobne na bazie produktów roślinnych, czy to orzechów czy to kasz (np. kaszy jaglanej). Powodem nie jest wyłącznie nietolernacja mleka krowiego, dieta wegańska ale również to, że często takie napoje są smaczne, świetnie pasują do kawy ale i do smoothies. Spróbuj przygotować własne!

    Domowe mleko z orzechów nerkowca

    Domowe mleko z orzechów nerkowca
    Opublikowano: 26.04.2017 17:31:34 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Wbrew pozorom zawody kucharza i chemika mają ze sobą wiele wspólnego. I jeden, i drugi przeprowadza w swoim „laboratorium” rozliczne eksperymenty, których skutkiem są mniej lub bardziej skomplikowane reakcje chemiczne. Jedne preparaty reagują z innymi, wywołując określony efekt. Tak, tak, właśnie tak można opisać gotowanie. Co się dalej dzieje?

    Biały osad na żeliwie – co dalej?

    Biały osad na żeliwie – co dalej?
    Opublikowano: 25.04.2017 14:37:21 | Kategorie: Kompendium wiedzy

    Czytaj dalej
  • Idealny deser na mokre, ponure popołudnie? Taki, którego można spokojnie wziąć dokładkę, bo nie jest zbyt słodki. Czy rzeczywiście może być coś lepszego, gdy dodatkowo nie trzeba go piec? My uważamy, że nie! Spróbuj sernika straciatella bez pieczenia! Smacznego!

    Sernik straciatella bez pieczenia

    Sernik straciatella bez pieczenia
    Opublikowano: 24.04.2017 17:24:51 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Smażenie. Jeden z najczęstszych wykorzystywanych przez nas procesów kuchennych. Smażymy na śniadanie, na obiad, na kolację... a lekarze i dietetycy załamują ręce. Ale czy musi tak być? Uwielbiamy konkretne śniadania, dają nam moc na cały dzień. Więc czy jeśli planujemy dokładniej przyjrzeć się naszym zdrowym nawykom, musimy z nich rezygnować?

    Kulinarny oksymoron – zdrowe smażenie
  • Święta już za nami ale to nie znaczy, że skończyliśmy jeść jajka! Wręcz przeciwnie - święta dodały nam smaka na nowe wariacje smakowe z jajkiem w roli głównej. Dzisiaj mamy dla Was przepis od autorki bloga kulinarnego 'Pieguskowa kuchnia'. Pyszne jajka zapiekane wraz z łososiem w naczyniach Mini Cocotte Staub! Sprawdź jak to pięknie wygląda!

    Zapiekane jajka z wędzonym łososiem

    Zapiekane jajka z wędzonym łososiem
    Opublikowano: 20.04.2017 19:03:19 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Firma Staub już od wielu lat zapewnia wszystkim sympatykom gastronomicznych wynalazków naczynia najwyżej jakości. Garnki z żeliwa czy też woki to trwałe naczynia stanowiące swoiste połączenie nowych technologii z tradycyjnym wzornictwem.

    Poradnik obchodzenia się z żeliwnymi naczyniami marki Staub
  • Święta, święta i po świętach! U nas było mnóstwo jajek, jak u Was? Dla tych, którym już się przejadły jajka ale nie mają pomysłu na szybkie, pyszne śniadanka zapraszamy na dzisiejszy przepis. Przed Wam dzisiaj tofucznica, czyli wege wersja jajecznicy. Dla wszystkich zażyłych mięsożerców - spróbujcie nim będziecie kręcić nosem! Spróbujcie!

    Tofucznica z czosnkiem niedźwiedzim

    Tofucznica z czosnkiem niedźwiedzim
    Opublikowano: 17.04.2017 19:20:42 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Święta, święta tuż za rogiem. Czy już masz przepis na mazurek? Jeżeli nadal nie, to sprawdź co proponuje autorka bloga kulinarnego 'Jadlonomia'. Oto przed Tobą dwa przepisy na wegańskie mazurki - jeden o smaku różanym, drugi kokosowo-waniliowym. Który będzie Twoim faworytem i zagości na Twoim świątecznym stole?

    Dwa przepisy na mazurki, który wybierzesz?

    Dwa przepisy na mazurki, który wybierzesz?
    Opublikowano: 14.04.2017 16:30:15 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Różnice miar to problem występujący od dawien dawna. I kiedyś były one jak najbardziej zrozumiałe, bo przecież trudno o dwie osoby o identycznej długości łokciach czy stopach. Ale pod koniec XVIII wieku, w celu UJEDNOLICENIA jednostek odległości, narodził się słynny Metr....o co właściwie chodzi? Sprawdź sam!

    Rozmiar ma znaczenie!

    Rozmiar ma znaczenie!
    Opublikowano: 13.04.2017 19:12:24 | Kategorie: Kompendium wiedzy, Kompendium Wiedzy Staub

    Czytaj dalej
  • Placki, placki, komu placków ziemniaczanych? Kochasz pyszne chrupiące ziemniaczane wyroby? Oto wersja placków ziemniaczanych bez grama dodanej mąki! Spróbuj koniecznie i daj nam znać jak Ci smakują. Jeżeli sam masz jakiś sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, podziel się nim z nami - inspirujmy się nawzajem!

    Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane

    Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane
    Opublikowano: 12.04.2017 16:18:23 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Smażyć czy nie smażyć? - oto jest pytanie. Czy jest możliwe by przeciętny Jan Kowalski wykluczył ze swojej diety smażone potrawy? Jak nie to czy truje sam siebie?

    Chemia i smażenie za pan brat

    Chemia i smażenie za pan brat
    Opublikowano: 11.04.2017 17:15:57 | Kategorie: Kompendium wiedzy

    Czytaj dalej
1 4 5 6 7 8