• Naleśniki to coś, co znajdziemy na stole w praktycznie każdym zakątku świata. Prosta w przygotowaniu potrawa pozwala na mnogość dodatków i składników, które zadowolą każde podniebienie. Powidła, sery czy mięso – to tylko kilka przykładów farszów, którymi możemy potraktować nasze ciasto naleśnikowe.

    Krótko o naleśnikach – co i jak?
  • Co zrobić z bobem który nie jest zbyt smaczny lub ugotowałaś go za dużo? Najlepsza będzie wtedy pasta z bobu z masłem orzechowym, jest prosta do zrobienia i pyszna! Zazwyczaj przygotowuję taką gdy trafi mi się "kartoflany" w smaku i mało smaczny bób który nawet do kiszenia się nie nadaje.

    Pasta z bobu z masłem orzechowym

    Pasta z bobu z masłem orzechowym
    Opublikowano: 24.08.2017 09:03:37 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • To, że jedzenie ryb przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia wiedzą wszyscy, gdyż uczymy się tego od najmłodszych lat. Jak jednak dobrze przyrządzić rybę, by smakowała nawet tym najmłodszym? My polecamy w wersji pieczonej pod pierzynką w sosie śmietankowo-koperkowym. Idealnie do pieczenia takiej potrawy przydadzą się naczynia ceramiczne Staub.

    Ryba zapiekana w sosie śmietankowo-koperkowym

    Ryba zapiekana w sosie śmietankowo-koperkowym
    Opublikowano: 22.08.2017 14:35:04 | Kategorie: Przepisy

    Czytaj dalej
  • Lato to czas świeżych i lekkich sałatek które świetnie sprawdzają się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Burak i marchew to sztandarowe warzywa w naszej kuchni ale raczej w zupach. A sałatki z tych warzyw są pyszne i mogą być bardzo ciekawym uzupełnieniem naszej diety.

    Prosta sałatka z buraka i marchewki

    Prosta sałatka z buraka i marchewki
    Opublikowano: 19.08.2017 09:22:00 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Wielokrotnie na naszych łamach poruszaliśmy tematykę naczyń żeliwnych, których okiełznanie wcale nie należy do zadań prostych. Jak się jednak okazuje, nie tylko żeliwo potrafi nastręczyć sporo problemów. Równie kłopotliwym tworzywem może okazać się również stal szlachetna. Warto byłoby zatem zapoznać się z pewnymi radami i ostrzeżeniami.

    Okiełznanie patelni ze stali szlachetnej
  • Nóż damasceński czy też japoński nóż Haiku Kurouchi Tosa? Który wybrać? Który w większym stopniu przypasuje naszym gustom i spełni pokładane w nim oczekiwania? Odpowiedź nie jest taka prosta. Nie ma się jednak co martwić – w poniższym tekście postaramy się pokrótce wyjaśnić co je łączy, a co dzieli.

    Noże japońskie kontra noże damasceńskie
  • Sezon na kalafiory w pełni, są duże i piękne. Czasami aż za duże na jeden obiad. Dlatego z części ugotowanego mega dużego kalafiora powstały kotlety kalafiorowe. Są proste do zrobienia i pyszne. Nie rozwalają się ale są miękkie. To świetny sposób na wykorzystanie "resztek" tak by się nie zmarnowały.

    Kotlety kalafiorowe

    Kotlety kalafiorowe
    Opublikowano: 09.08.2017 15:48:43 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Bardzo długo się przekonywałam do zrobienia zakręconej takiej bo wydawało mi się, że jest trudno w ten sposób ułożyć warzywa. Okazało się jednak, że wcale nie. Dlatego zachęcam do zrobienia takiej zapiekanki, ponieważ nie tylko bardzo dobrze smakuje ale również pięknie się prezentuje na stole, gdy postawisz ją gościom będą zachwyceni!

    Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i cukinii

    Zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i cukinii
    Opublikowano: 07.08.2017 15:42:35 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
  • Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od smażenia jajecznicy, prawda? Ano nie prawda! Chyba, że mówimy o przygotowywaniu jajek za pomocą standardowej patelni, wtedy i owszem. Ale co jeśli w oko wpadnie nam patelnia żeliwna któregoś z uznanych producentów? Cóż, wtedy sprawy nieznacznie się komplikują. Chociaż sytuacja wcale nie jest beznadziejna.

    Jajecznica i żeliwna patelnia – jak to połączyć?
  • Od dłuższego czasu panuje dziwna moda na powtarzanie z uporem maniaka pewnych sloganów. Jednym z takich przykładów jest godna pożałowania inicjatywa „beztłuszczowego smażenia”. Jeśli ktoś uważa, że smażenie potraw bez dodatku tłuszczu sprawi, że staną się one zdrowsze, mamy złą informację – wręcz przeciwnie.

    Mit smażenia bez tłuszczu

    Mit smażenia bez tłuszczu
    Opublikowano: 01.08.2017 14:45:19 | Kategorie: Kompendium wiedzy

    Czytaj dalej
  • O walorach naczyń z żeliwa nie trzeba mówić, gdyż wydaje się to być sprawą oczywistą. Jednakże spieszymy z pomocą dla tych, których jednak ominął szał, jaki ogarnął ostatnio wszystkich fanów kulinarnej zabawy i zabieramy się do tłumaczenia.

    Naczynia żeliwne – propozycja dla alergików
  • Wszyscy Włosi jednogłośnie potwierdzą, że gluten to w diecie podstawa! Ballarini, jako Włoska firma, oczywiście wspiera tradycje i wcale nie poświęcając się wszyscy wcinamy makaron. Kochamy go w najróżniejszych odsłonach. Dziś przedstawiamy Wam pomysł na makaron, który można jeść i na ciepło, i na zimno jako sałatkę. Uczta dla podniebienia!

    Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło

    Makaron z kolorowym pesto na zimno i ciepło
    Opublikowano: 26.07.2017 13:45:20 | Kategorie: Vege

    Czytaj dalej
1 2 3 4 5 6